Special over bestrijding slakken

Bij de chemische bestrijding van naaktslakken is op onze biologische moestuin uitsluitend het gebruik van de slakkenkorrels Escar-go van ECOstyle toegestaan. En dan uiteraard alleen in de voorgeschreven dosering van 2,5 gram per m2, of 5 gram per m2 bij een zware aantasting.

De korrels zijn o.a. bij Vreeken te koop, in een verpakking van 200 gram, 500 gram en 1000 gram, voor resp. 5,95 euro, 9,95 euro en 13,95 euro. Bij Hornbach in Alblasserdam zijn ze nog iets goedkoper.

Met de kleinste verpakking kun je dus je tuintje van 10m2 vijf tot acht keer behandelen.

Een tip van de fabrikant: strooi zuinig en regelmatig tussen de planten, niet in hoopjes. Als de korrels opgegeten zijn herhaal je de strooibeurt als er nog slakken zijn.

Meer informatie van de fabrikant ECOstyle

Slakkenpraat

Slakken worden 's avonds en bij vochtig weer actief; de meeste tijd leven zij in een schuilplaats onder het oppervlak of tussen de beplanting. Ruim daarom alle objecten (stenen, plastic zakken, grote bladeren etc.) op, en verwijder onkruid en graspollen in en rondom je tuin.
Een andere tip: geef de planten zo nodig alleen in de ochtend water. Doe je dit in de avond, dan activeer je de slakken.

Slakken vermeerderen zich in het voorjaar en in het najaar; hoe beter we de slakken nu bestrijden, des te minder zullen zij zich in het najaar voortplanten om vervolgens een plaag te veroorzaken in het komende seizoen.

Wil je de slakken niet doden met het bestrijdingsmiddel of door ze in de sloot te gooien, neem ze dan in een plastic zakje mee naar buiten.
Gooi ze dus niet elders op ons complex, zoals op de composthoop. Daar gedijen de slakken prima, en zullen zij zich in grote getale vermeerderen.

En tenslotte: de bestrijding is alleen effectief als alle tuinders hier aan meewerken door hun tuintje en de ruimte er om heen zo kaal mogelijk te houden. Geen overtollig onkruid en gras, geen extra schuilplaatsen voor de slakken.