Special voor nieuwe leden

Hartelijk welkom

Ben je al op het tuincomplex geweest, en heb je je tuintje al gevonden op de plattegrond?
Dan heb je ongetwijfeld stukken gezien die afgedekt zijn met anti-worteldoek. De dekzeilen gebruiken we om groei van het onkruid tegen te gaan; na verloop van tijd halen we de zeilen weer weg en zaaien we er "groenbemesters". Dat zijn eenjarige planten die onkruid tegenhouden, ziektekiemen bestrijden en stikstof uit de lucht binden. Daardoor verbeteren zij de grond. Normaal gesproken sterven zij in de winter af, maar dan moet het wel wat kouder zijn dan de afgelopen jaren het geval was.
In dat geval gaan we deze groenbemesters oppervlakkig omwoelen, zodat zij verder in de grond kunnen verteren.

Schoffels, spades en harken staan voor algemeen gebruik in de schuur. Daar vind je ook spitvorken en gieters. Die gieters zijn er om je tuintje met water uit de sloot of uit de bakken bij de pompinstallatie voldoende vocht te geven; dat doen we dus niet met het drinkwater uit de schuur.

Nog enkele tips

In de rubriek Links op de website staan verwijzingen naar andere websites met veel informatie over moestuinen. Vooral www.moestuintips.nl lijkt handig omdat je hier je eigen zaaikalender kunt opstellen.
Afdekken met blauw of  groen gaas is de enige remedie tegen de vraatzucht van vogels. Gebruik geen zwart gaas omdat vogels dat gaas niet goed kunnen zien en er verstrikt in raken.

Uit de praktijk

Slakkenvraat
Helaas hebben we ook op ons complex nogal last van naaktslakken; die zijn moeilijk te bestrijden. Verwijder ze 's ochtends vroeg, of 's avonds rond 21.00 uur. Gooi ze beslist niet op de composthoop, waar zij zich snel zullen vermeerderen!
Overdag graven de naaktslakken zich in of schuilen zij op koele vochtige plaatsen, zoals onder bladeren, emmers, stenen, hopen onkruid of stroken gras langs de tuinen. Houd je tuin dus zo schoon mogelijk.
Voor een min of meer verantwoorde chemische bestrijding is op onze biologische moestuin uitsluitend het gebruik van de slakkenkorrels Escar-go van ECOstyle toegestaan. Lees hier het uitvoerige bericht op onze website over de bestrijding van naaktslakken.

Tomatenrot
Veel tuinders kregen vorige seizoenen te maken met tomatenrot. Die schimmel treedt op bij vochtig warm weer en vernietigt de tomatenplanten binnen enkele dagen. De kleine tomatensoorten lijken minder gevoelig voor die schimmel, maar ook daarbij treedt de schimmel op.
Uiteindelijk heeft de vereniging er voor gekozen om de teelt van tomaten niet meer toe te staan.

Regelmatig onderhoud
En misschien het belangrijkste: kom in de lente en de zomer enkele keren per week voor het kleine onderhoud van je tuin. Kom je niet zo vaak, dan wordt het tuinieren een stuk moeilijker en zal het resultaat tegenvallen. Nog een advies: geef alle planten voldoende ruimte. Zet je ze te dicht op elkaar dan krijg je meer insektenvraat en is de opbrengst een stuk minder.

Tot slot: neem de tijd voor de voorbereidingen, sluit voor je eigen veiligheid het hek als je op de tuin aan het werk gaat, en schroom niet om je buren om advies te vragen.


Een nieuwe indeling

Het is nu tijd om een nieuwe indeling van je tuintje te maken. In de cursus aan het begin van het eerste seizoen hadden we het al over wisselteelt. Volgens die theorie wissel je je planten groepsgewijs. De groep met bladgroenten komt volgend jaar op de plek waar nu de bonen hebben gestaan. De groep met aardappelen en tomaten heeft niet zo veel voeding nodig, en kan dus op de plek van de wortelen komen. Zo schuif je steeds wat op. Hiermee verklein je het risico op ziekten (vooral bij de aardappelen). In ons eigen cursusmateriaal vind je een eenvoudige opsomming.

En kijk dan ook even naar het schema van goede en slechte combinaties. Bieten doen het goed naast sla en kool, maar gedijen niet goed naast aardappelen.

Om schaduw en andere overlast te beperken hebben we een hoogtebeperking ingesteld: maximaal 1.20 meter in het midden van je tuintje, maximaal 40 cm hoog aan de randen.
Maar laat de beplanting aan de randen niet over het pad heen groeien.

Tuinpaden op de juiste breedte

Niet alle paden tussen de tuintjes hebben de juiste breedte. De paden moeten minimaal 50 centimeter breed zijn, dus ruim anderhalve tegel. Het bestuur vertrouwt er op dat de tuinders hun paden in overleg met hun buren op de juiste breedte brengen. En begaanbaar houden.

Cursusmap

Begin 2013 zijn heel wat tuinders op cursus geweest. Degenen die het cursusmateriaal niet hebben kunnen het hier downloaden.

Daarin vind je korte stukken tekst over wisselteelt, goede en slechte combinaties en over ziekten en plagen.