Gezelligheid troef op nieuwjaarsborrel

Vele aanwezigen hebben de nieuwjaarsborrel van 14 januari als uitermate gezellig ervaren. Voor het bestuur waren de aangedragen ideeën ook erg nuttig. Daarbij ging het vooral om het organiseren van wat meer samenhang, zodat de tuinders elkaar wat vaker kunnen ontmoeten bij een praatje op de tuin, of bij een activiteit.

Op de ledenvergadering donderdag 21 april wil het bestuur met voorstellen komen waarin we de ideeën verder uitwerken.

 

 

Terugblik op de klusdag van 26 september

Een geslaagde klusdag met goed weer, met als nieuw element de zeer gewaardeerde gezelligheid en de hapjes en drankjes. Prima geregeld allemaal. Maar ook: weer vrijwel dezelfde groep van ca. 15 tuinders die meestal komen. En pakweg 40 tuinders die zelden of nooit actief deelnemen aan de klusdagen.

Het bestuur vindt dat dit anders moet, maar hoe? Net als bij andere verenigingen boetes invoeren? Met als nadeel de rompslomp en het idee van afkopen van datgene waarvoor je met elkaar een vereniging hebt. Of het lidmaatschap opzeggen bij de leden die niet het minimum aantal keren komen opdagen?

Betrokkenheid

Het bestuur wil graag de meningen en suggesties van de leden horen, allereerst bij de nieuwjaarsborrel op 14 januari. Bij die gelegenheid wil het bestuur ook het idee bespreken om commissies te vormen, o.a. voor het toezicht op de tuinen, voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen, voor het organiseren van de klusdagen en voor bijv. het opzetten van eigen evenementen. De commissieleden fungeren daarbij als spil tussen bestuur en leden.

 

Lees verder
Volop gezelligheid tijdens het klussen

Prachtig weer, niet te warm, de hele dag droog. En volop gezelligheid bij het klussen op zaterdag 26 september. Alleen jammer dat er ook nu weer slechts een klein deel van de leden is komen opdagen. Dat is nogal ontmoedigend voor degenen die zich wel inzetten.

Vooral Trudie had zich in de voorbereidende fase erg ingespannen: in de pauzes tijdens het klussen was er koffie met koek, keuze uit twee heerlijke soepen (van eigen tuin!) en nog tal van andere lekkere hapjes. Of beter: tussen de hapjes door is er ook hard gewerkt. Bij de schuur is een nieuw tegelplateau gelegd, op een groot deel van de paden is het onkruid tussen de tegels verwijderd en een ander ploegje heeft de fruitstruikjes bij de sloot bevrijd van onkruid.

Met meer mensen had er natuurlijk nog meer kunnen gebeuren. Wellicht grijpen de wegblijvers hun kans om nog meer onkruid tussen de tegels te wieden.

In het fotoalbum staan nog meer plaatjes.

 

Onkruid weg en fruitstruiken geplant

Nadat het Buurt Service Team op vrijdag 12 juni vrijwel al het onkruid op de tuin had weggemaaid, was het tijd om de fruitstruiken langs de slootkant te planten.
Ondanks de warmte ging Ben van het BST er als een speer door heen en werd het maaisel meteen weggeharkt.

De dag daarna zijn 30 fruitstruikjes van uiteenlopende soort op de strook langs de sloot geplant, zodat de buren een vriendelijker uitzicht zullen hebben op ons tuincomplex.


 

Kort daarop kwamen enkele tuinders de zandvlakte bij de schuur omspitten om die bij een volgende gelegenheid te betegelen.

In het fotoalbum staan nog wat foto's.

Algemene ledenvergadering 23 april

Op donderdag 23 april hebben we weer een algemene ledenvergadering in De Open Hof aan de Herschelstraat 27. De vergadering start om 19.30 uur en duurt tot pakweg 21.00 uur.
De uitnodiging is inmiddels verstuurd aan alle leden. Daarin staat de agenda met alle bijbehorende stukken.

Drainage aangelegd

Op vrijdag 27 februari zijn de geulen gegraven voor de drainagebuizen en zijn die buizen gelegd. De dag daarop konden de tuinders het karwei afmaken door de geulen vol te storten met zand. De opkomst op die klusdag viel tegen; nu kwam weer de vaste kern opdagen.
Foto´s van de klusdag zijn te vinden in het
fotoalbum.

Lekker samen klussen

Wat een mooi weer en wat veel tuinders op de klusdag van 1 november! We telden er 35!
Het resultaat is er dan ook naar: omgespitte tuintjes, vrijwel alle onkruid van de paden en terrassen, een prachtig resultaat.

Lees verder
Extra klusdag op vrijdag 7 november

Voor degenen die op zaterdag 1 november verhinderd zijn, is er een extra klusdag op vrijdag 7 november, weer van 10.00 tot uiterlijk 15.00 uur.
In de
nieuwsbrief van 24 oktober staat het programma voor beide dagen; daarin gaat het vooral om het weghalen van het onkruid op de paden, terrassen en ongebruikte (adoptie-)tuinen.
 

Klussendag op zaterdag 1 november

Hierbij de oproep aan alle tuinders om op zaterdag 1 november mee te helpen aan het fatsoeneren en winterklaar maken van ons tuincomplex. Dan gaan we van 10.00 tot 15.00 uur met z'n allen het onkruid op de terrassen en paden weghalen, de composthopen verzorgen, gereedschap repareren en de rommel her en der opruimen.

Een andere klus is het omspitten van de niet gebruikte of verwaarloosde adoptietuinen langs het hek en langs de sloot.

Het bestuur rekent op de medewerking van veel tuinders, dus niet alleen op de 12 tot 15 die vrijwel altijd komen helpen.

Tomatenrot op de tuin

Helaas, door regen en niet te warm weer heeft de tomatenschimmel opnieuw kunnen toeslaan, net als vorig jaar.
Het gevolg is dat op vrijwel alle tuinen de tomatenplanten aangetast zijn en al gauw zullen veranderen in engzwarte dode stengels. 

Daar is niets tegen te doen.
Het is daarom zaak om alle planten en neergevallen tomaten nu snel te verwijderen en ze in een plastic zak mee naar huis te nemen voor de eigen groene container.

De planten horen beslist niet op de composthoop van onze moestuin, ook niet op de hoop van onkruid, want dan verbreidt de schimmel zich verder.
 

De schimmel zit voor minstens drie jaar in de grond. Het lijkt dan ook niet verstandig om volgend seizoen opnieuw tomaten te kweken.
Op de website www.moestuintips.nl kun je meer informatie over de tomatenschimmel vinden.

De bijgaande foto's zijn gisteren op onze tuin gemaakt.

Basis template Stephan Fischer