Klussendag 14 juni: een prachtig resultaat

Een heel ander gezicht: het onkruid langs de sloot en langs het hek is weg, de meeste tuinpaden zijn weer toegankelijk; een prachtig resultaat van de klussendag.

Hamid ging onvermoeibaar door met de bosmaaier van het BST en de andere tuinders lieten zich niet onbetuigd. Zo knapte het tuincomplex zienderogen op.
Meer foto's van de klussendag in het fotoalbum








Wisselteelt tegen ziekten en gebreken

Om de groei van de planten te bevorderen en om ziekten tegen te gaan is het aan te raden om dit jaar niet op dezelfde plekken dezelfde groenten neer te zetten als vorig jaar. Zet aardappelen en tomaten zeker niet op dezelfde plaats als waar zij nu groeiden. Zet dit jaar bladgroenten op de plek waar vorig seizoen bonen de grond met stikstof verrijkt hebben.

Bij de vereniging De Vrije Tuinder hebben ze een schema opgesteld voor de aanbevolen wisselteelt. Daarbij gaat het om vijf groepen, die elk jaar van plaats wisselen. Bladgroenten kun je als zesde groep indelen, hoewel deze niet zo kritisch zijn.

Op de volgende pagina staat het schema. 

Lees verder
Goede combinaties

Bij de cursus aan het begin van het vorig tuinseizoen werd er al even op gewezen dat er goede en slechte combinaties van planten zijn. Aardappelen en tomaten verdragen elkaar slecht, en zijn vatbaar voor dezelfde schimmels. Erwten doen het goed naast kool, maar gedijen niet zo best naast knoflook of naast aardappelen.

Daar kun je dit jaar ook rekening mee houden als je een nieuw schema voor je wisselteelt maakt.

Op de volgenda pagina een schema van goede en slechte combinaties.

Lees verder
Lekker klussen met droog en zonnig weer


Droog, niet te warm, later zelfs een lekker zonnetje: heerlijk weer om te klussen op de tuin.
En dat gebeurde dan ook door een groep enthousiaste tuinders.
Het resultaat mag er zijn: een forse uitbreiding van het terras bij de schuur, het pad langs de adoptietuinen bij het hek is uitgezet en afgegraven, de tuinen zijn opnieuw opgemeten, woekerende pompoenen zijn teruggelegd en waar nog nodig zijn de schimmelende tomatenplanten weggehaald. Bovendien hebben we nu een echt mededelingenbord in de schuur.


De bovenste foto is van Erwin Vrolijk; meer foto's staan in het fotoalbum op deze website.
 

Zaterdag 12 oktober klussendag: 10.00 - 15.00 uur

Er is nog een en ander te doen op de tuin. Daarvoor organiseren we op zaterdag 12 oktober een klussendag. Van alle tuinders verwachten we daarbij hulp, vanaf 10.00 uur tot pakweg 15.00 uur.

Het gaat bij het klussen om het inrichten van een plek voor de compostering van de berg onkruid en ander organisch materiaal, om het leggen van tegels, het inrichten, schilderen en schoonmaken van de schuur, het opnieuw opmeten van de tuintjes en het uitzetten van de paden er om heen.

Foto's van de Burendag

In het fotoalbum staan nu foto's van de burendag van 21 september; mooi weer, niet echt druk, wel erg gezellig. En, met enkele nieuwe leden als resultaat. Foto's van onder meer Trudie van Wattum.

Volop groen, én fleurig

Volop groen, met een overmaat aan courgettes, pompoenen en augurken. In allerlei soorten, in allerlei kleuren, in allerlei formaten.
De tomaten beginnen te kleuren, net als de aubergines. De witte kolen zijn vrijwel gerooid, de spruitkool komt op gang. Heel opvallend zijn ook de bloemen, vooral aan de slootkant. In de tuin schieten de zonnebloemen wel erg hoog op, de paden slibben dicht .. 

 





De eerste andijvie

Nieuwe foto's in het album

Kijk eens even 2, 3 maanden terug en verbaas je over wat er allemaal bereikt is op de tuin! En wat er nu groeit.
In de loop van de maand hebben we twee keer bezoek gehad van buiten. Eerst voor een werkbezoek van professionals uit het land die meer wilden weten over ons burgerinitiatief, daarna voor de ondertekening van de gebruikersovereenkomst met de gemeente.


Intussen was Piet druk aan het sleutelen aan het motormaaiertje, en kreeg hij het oude beestje uit 1968 vandaag samen met Sander aan de praat. Nu nog afregelen, en dan een proefrondje.

De aanmeldingen gaan gestaag door;  daar zal nu langzamerhand wel een eind aan komen. De zon lijkt eindelijk doorgebroken, helemaal mooi als die ook wat regen meeneemt. Anders moeten we de jonge planten vochtig houden met water uit de sloot.

Van allerlei activiteiten staan er nu nieuwe foto's in het album ...

Twee nieuwe leden

Deze week hebben we nog twee nieuwe leden kunnen verwelkomen. Zij zijn al begonnen op tuin nr. 24 en tuin nr. 51.
Update: Ook voor tuin nr. 54 hebben we een nieuw lid.

Basis template Stephan Fischer